Какво не знаем за етикетите на дрехите си?

Какво не знаем за етикетите на дрехите си?

Етикетите на вашите дрехи трябва да показват как най-добре да се грижите за тях – какъв перилен препарат да използвате, препоръчителна температура на водата при пране, на каква температура да се гладят и др. Това е от важност, защото голяма част от дрехите са съчетание  от различни материи и изискват специална грижа, за да бъдат запазени като нови за по-дълго. Също така те са от значение за хората, които имат алергии към конкретни материи и по този начин откриват точно тази дреха, която не би оказала влияние върху кожата им.

Най-често може да търсите етикетите на талията на дънки или панталони, от вътрешната страна на врата, отляво или отдясно на вашите блузи, тениски или пуловери. А ето и какво да разбирате, когато видите малките фигури, изобразени на бялото парче плат.

1 Символът за пране представлява леген, пълен с вода. Той оказва температурата или спецификите на програмата, които трябва да нагласите, когато перете.


2
 Символът за температура се различава от този за прането само по точката, която е поставена вътре в съда. Броя точки определя температурата, на която е препоръчително да перете вашите дрехи: 1 точка – 20 градуса; 2 точки – 30 градуса; 3 точки – 40 градуса и т.н.

3 Символът за Деликатно изпиране е специално за деликатни тъкани като вълна или коприна, или за дрехи, които биха се повредили от нормалния цикъл на изпиране.

 

4 Този символ индикира, че дрехата трябва да бъде прана на ръка. Важно е да проверите дали перилният ви препарат е подходящ за ръчно изпиране, за да предпазите ръцете.

 

2.1Трите символа отгоре се отнасят за толерантността на вашите дрехи към избелващи препарати. Първият позволява използването на такива при пране, вторият – само на препарати, които не съдържат хлор (тук е важно да проверите съставните им елементи), а третият силно препоръчва да не се използват.

2.2 За любителите на сушилните, днес ще разясним и символите, засягащи този етап на грижа към дрехите. Основният символ (този вляво) позволява използването на такъв тип уред, а вторият категорично го отрича.

2.3 Най-вероятно се досещате за значението на тези символи, по вече представеното от нас:

  • Първият индикира температурата, на която е препоръчително да сушите вашите дрехи;
  • Вторият препоръчва да се използва специална програма, която да пази дрехите от намачкване;
  • Третият е предназначен за деликатните ви дрехи, които също трябва да бъдат сушени на специализирана програма.

2.4Видите ли този символ, значи става въпрос за “любимата” ви част от грижата за дрехите – гладенето. Точките вътре в ютията отново показват температурата, на която е препоръчително да гладите вашите дрехи, като 3 точки са за висока температура, 2 – за умерено висока и 1 – за ниска.

2.5Последни, но не по важност, са символите за химическо чистене. Празното кръгче индикира, че можете да се възползвате от тази услуга за любимия си костюм. Когато е изобразено задраскано, е силно препоръчително да не го правите! Дрехите, които трябва да се почистват само и единствено от химическо чистене за изобразени с кръг, в който е изписана буквата P.

Случвалo ли ви се е да срещнете някой символ, чието значение да не успявате да откриете в интернет? Споделете го с нас, за да можем заедно да разгадаем неговото значение и да съхраним дрехите ви такива, каквито ги видяхте за пръв път.